Aku nak Posmen dari Syurga!

Kalaulah Heaven's Postman benar-benar wujud kat dunia ni kan bagus...
Dapat plak yang camni..... Hari-hari aku post barang..
Barang dijamin sampai.. Jujur pun ye jugak..
Sedap mata ni memandang..
Takde timbul statement "kami tak nak amik risiko barang hilang" dari petugas pos..
blergghhh.. memang bikin sentap je..

Ade benda aku nak cerita sebenarnya..
Korang kan tau aku sekarang tokan jual CD lagu2 Korea dan Jepun (ORIGINAL OK)
Tadi nak pegilah pos barang, biasa mmg guna courier service je untuk hantar ke semenanjung dan pos laju utk ke Sabah & Sarawak. Tapi hari ni malas giler nak ke office Kangaroo courier tu, sebab agak jauh sikit, malas nak meredah jalanraya yg penuh dgn pemandu yg macam !@#$%^&*( kat Batu Pahat ni.
Pegi jer lah poslaju. Masuk2 je staff tu cakap..
"awak nak pos brg mmg sekali dgn tube panjang tu ke?"
"a'ah.. kenapa?"
"sekarang pos tak hantar barang sekali gus macam tu, kalau nak kena buat jadi 2 barang, 2 kali bayaran"
"eh, dulu boleh je buat sekali, sampai jugak"
"sebab ada kes, orang potong selotape tu amik salah satu barang pastu satu barang je sampai. Kalau nak buat jugak pos tak tanggung risiko"


I was like WTF!!!!! !@#$%^&*()
Orang yang ko maksudkan tu sapa??? Pekerja2 jugak kan? Tak tanggung risiko konon. Sapa lagi yang buat kalau kakitangan pos jugak?? DAMN!!
Tak pasal-pasal kena bukak balik asingkan tube, aku hantar barang dalam kotak tu je dulu. Hantar ke Sarawak ok, 2kg. Bukan murah kos hantar! Lagi mau buat 2 barang..

Nak hantar pakai courier ke Sarawak kos mahal, courier biasa yg aku guna tu tak hantar ke Sabah & Sarawak. Jadi, poslaju lah penyelesaianya. Tapi ini yang dia bagi dekat pelanggan. WTH man!!
Kalau pakai courier mesti takde kes macam ni timbul. Memang takde punyalah. Sebab selama ni aku pos barang memang takde kes barang yang aku hantar tu hilang ke apa ke..
But why this is happen to Pos Malaysia?? Hello, kata staff Pos Malaysia dah naik gaji?? Tapi service macam !@#$%^&*()
Nasib baik barang-barang aku dari Korea tu tak hilang walaupun pihak Kastam dah cek.
Really frustrating.

Aku nak posmen dari syurga jugak! hmphh!!
**huh? dtg naik basikal? ermmm.. bolehlah...

7 コメント:

Shee said...

alasan yang sama.. kenapa sampai skang aku fobia dengan pos kat tempat aku juga.. komik aku pernah hilang..tapi diaorang kata diaorang tak bertanggung jawab..telefon kat pihak gempak kata diaorang dah pos.. tanya kat pos ofis..x de pun barang itu.. aigoo.. ini etika orang melayu ke? sebab hantar kat australia, hantar barang to UK, hantar barang to US.. ok jerr..takde pun masalah so far.. :( *sigh*

ashie023 said...

sigh#..aku mengeluh jugak ni..
ni yang aku rasa nk kirim jaejoong kat ko skrg ni..

Fay Nana (Cik Fana) said...

saya nak yang menjadi posmen itu je. tak kisah lah dia dtg naik basikal ke, jaln kaki ke asalkan posmen yang itu je. takmau posmen yang lain. :D

UknoWana said...

teruk la posmen tu! tak da integrity! cane orng nak caye!

Anonymous said...

ileks la.. sekurangnya org pejabat pos tue bagi advise jugak.. dalam hidup jangan nak salahkan orang lain jer.. pikir yang positif k.. :)

xXrucciXx said...

to mr./miss/mrs or whatever i should call you...

oh skrg awak nak kata saye berfikiran negatif la? (taula ko x penah cakap pape pun..saje nak emo sikit)

pleaselah.. aku ade akal fikiran yg waras lagi kot, aku takkan salahkan org tak pasal2 kalau xde sebab lah.. mungkin ko tak pernah alami apa yang aku lalui dgn pos malaysia ni ko bolehlah cakap.. if u knows nothing,then u should just keep quiet..

but anyway thanks for visiting...

mecheko said...

shee, nasib kita sama. komik gempak saya pun tak sampai gaks...nyampah tul. gempak kata dah pos. pos malaysia kata takder. ofis boy kata tak terima. sakit hati tul...semua lepas tangan. tapi rasanya mmg pos yang salah.

anyway, kalay posmen hero jaejoong, i akan marah2 dan ajak masuk rumah, minum2 dulu...kekeke...

Related Posts with Thumbnails