Gakko @ Go = Numbers

Minna-san, ohayo!!!
Dalam entri lepas-lepas, aku ada bagitau nak pasal 'learning basic Japanese language' kan. Ok, seperti yang dijanjikan, aku akan tunjukkan perkara yang sangat asas dalam Bahasa Jepun. Yelah, aku pun bukan pandai sangat. Tapi macam sensei aku cakap, walaupun kita taklah semahir mana, tapi kalau apa yang kita faham tu kita ajar kat orang lain, InsyaAllah, pengetahuan kita pun akan bertambah baik.

Jadi mula-mula sekali kita belajar pasal nombor ye. Nombor ni senang sangat, kalau rajin menghafal memang akan lekat kat dalam kepala otak ni.

Mula-mula sekali adalah angka digit sa.

0 rei (zero) 0
1 ichi
2 ni
3 san
4 shi (yon)
5 go
6 roku
7 nana
8 hachi
9 kyuu
10 juu

Seterusnya angkat digit puluh.

11 juuichi 十一
12 juuni 十二
13 juusan 十三
14 juuyon 十四
15 juugo 十五
16 juuroku 十六
17 juunana 十七
18 juuhachi 十八
19 juukyuu 十九
20 nijuu 二十

30 sanjuu 三十
40 yonjuu 四十
50 gojuu 五十
60 rokujuu 六十
70 nanajuu 七十
80 hachijuu 八十
90 kyuujuu 九十

Seterusnya, angka digit ratus.

100 hyaku
101 hyaku ichi 百一
102 hyaku ni 百二
110 hyaku juu 百十
111 hyaku juuichi 百十一
112 hyaku juuni 百十二
121 hyaku nijuu ichi 百二十一
130 hyaku sanjuu 百三十
140 hyaku yonjuu 百四十
200 nihyaku 二百
300 sambyaku 三百
400 yonhyaku 四百
500 gohyaku 五百
600 roppyaku 六百
700 nanahyaku 七百
800 happyaku 八百
900 kyuuhyaku 九百

Nota:
  • Untuk digit ratus bagi angka 3, 6, dan 8 memang bunyi dia lain sikit, aku pernah tanya sensei aku kenapa, dia cakap orang Jepun anggap nombor tu macam special sikit.
  • Berkenaan dengan umur pula (umur manusia) -sai ditambah dibelakang nombor tersebut, seperti contoh 15 tahun = juugo-sai. Tetapi untuk 18 tahun = juhas-sai. 28 tahun = nijuu has-sai, dan seterusnya.
Soalan:
Anata wa nan sai desu ka? (Umur awak berapa?)

Jawapan:
Nijuu go-sai desu.
Nijuu has-sai desu.
Yonjuu roku-sai desu.
Nanajuu nana-sai desu.
Sanjuu ichi-sai desu.

Untuk 5 jawapan di atas, sila berikan jawapan dalam bentuk angka di ruang komen ye.

Paham ke tak paham? Pandai ke nak menjawab tu? Hehehe..selamat mencuba!

8 コメント:

Nakamura Kazuki said...

watashi wa nijuu-go sai desu ...anata no nan sai desu ka???...nijuu ichi-sai desu ne....so desu ka..

waiem said...

Jeju island des

xXrucciXx said...

nakamura-san, nijuu go-sai desu ne, hai, wakarimashita!
iie, watashi wa nijuu ni-sai desu.. :)

xXrucciXx said...

hahahah..mane datang jeju island plak? suh kang ji hwan bawak gi sane...hohoho

ashie023 said...

ogenki des...
one
two
three
four
five
six
seven
eight
nine
ten
ten ten one
ten ten two
ten ten three.

ko penah tak tgk show japan yang klako gile..org jepun kira lam BI..ahahha...memang lawak..

Jeju Island desu??

xXrucciXx said...

penah..ambe simpan video nye..bosan2 tgk...tgk byk kali pon gelak jugak...
adehh..muke die dahlah cam x bersalah aje...hoho

HuRuL_AiNi said...

hohoho...ni kena book mark ni...nanti wiken ni aku start ngapal...hehehe

xXrucciXx said...

hohoho..selamat menghafal :)

Related Posts with Thumbnails