Aku dan Chopstick

Korang mesti dah tau apa tu Chopstick kan? Aku bukan nak cerita pasal sejarah chopstick ye, tapi kalau nak tau jugak klik sini atau search aje kat google.
Korang pandai tak guna chopstick? Biasa makan gune chopstick? Kalau aku, untuk dua soalan tuh jawapan aku adalah 'ya'. Jadi hari ni (tinggal sorang2 kt rumah boleh buat pape suke hati), aku makan gunakan chopstick. Menu hari ini ialah....


Pada aku tak susah pun makan guna chopstick, cuma kene pandai gunakan jari untuk mengawal 2 batang chopstick tu.


Tak kuase aku nak makan megi kari tuh gune penutup periuk mcm JunPyo, ade mangkuk lagi senang..hahah
~~~~~~~~~~~~~~~
Aku dah diajar makan gune chopstick bila aku mula sekolah. Mak sedara aku yang ajar masa tuh, lepas balik sekolah je nanti dia beli la pape utk dimakan, mase tulaa dia ajar aku. Aku ingat lagi mula2 dia ajar aku guna chopstick ni masa makan kuih kasui. Mula2 dia suruh aku cocok dulu kuih tu dgn 1 batang, pastu baru kepit kuih tuh dgn batang satu lagi. (pasal kene cocok makanan tuh boleh la angkat, cuba kalau tak cocok, dahla tak biasa..mau jatuh) Makanan besar2 memang senang utk diangkat. Kalau makanan kecik2 macam kacang ke, benda2 lembut macam sayur atau mee, kalau tak biasa mmg susah. Aku dulu pun camtu jugak, banyak kali jatuh...lame OK!
Bila dah besar ni makan pakai chopstick dah jadi kebiasaan, kalau pegi kedai makan dan order ape2 jenis mee, kalau kedai tu sediakan chopstick memang aku pakai chopstick. Kalau tak garfu aje lah. Tapi yang tak best, orang akan pandang aku semacam, sbb..yelah orang Melayu makan pakai chopstick ape kes? Tapi tak semua orang la.

Sorang cousin aku ni dia mix Cina, coz bapak dia Cina masuk Islam..so aku ade geng la kan. Kalau aku lepak rumah dia makan mee mesti pakai chopstick punya.
Camne kalau makan nasik plak? Alaa, tak banyak beza pun.. Aku suka makan bento kat food court MidValley..best! Nasi dia letak dalam mangkuk. Kalau nak makan ikutlah cara macam mana yang ko dah biasa, sama ada dekatkan mulut kat mangkuk dan tolak nasi pakai chopstick, atau kepit nasi tu masuk mulut (tapi yang ni senang kalau guna beras Jepun..beras Sumo..kat Giant, Carrefour, Tesco biasa ade)


Kat rumah pun kadang2 aku makan pakai chopstick jugak, bergantung jenis makanan apa aku makan. Mak aku pun kadang2 guna jugak.
Chopstick yang aku pakai mcm kat gambar tuh aku beli kat mana tak ingat tapi produk dr Korea. Sebab chopstick tu besi, kalau negara lain yang cara makan guna chopstick jugak jarang guna chopstick besi camtu. Aku guna pun dah lama.

Kadang kalau aku pegi mana2 nampak chopstick cantik2 aku beli je, saja kumpul.
Sekadar gambar hiasan

9 コメント:

HuRuL_AiNi said...

aku x reti sangat pakai chopstik...skali skala ada gak menggatal cuba guna...hahahaha...
gambar tu ada tunjuk cara, aku try praktis guna pen tadi...hahahaha...tp mcm fail je...hahaha
p/s: ko ni mmg berjiwa korea & jepun la....chopstik dr korea, nasi dr jepun...aigooo....hahaha

ashie023 said...

ooo..lala..ambe ok je mkn guna chopstick...kat umah ambe pong manyaklah chopstick kayu..yg nak makan sushi tuh..yg patahkan tuh..ahaha..adik aku amik kat kedai sushi manyak2..
aku ske makang stembot guna chopstick..tp aku x ske guna chopstick besi cam ko guna tu sebab dier besow..aku ske kayu lagi..klasik skit..hehe..
chopstick besi kan..manyak org korea guna kan?wonder lah first time tgk tuh, kenapa diorg prefer besi dari kayu..mmmm..

nape x makang megi lam tudung periuk????hhehehe...

xXrucciXx said...

mase aku kt itm dulu, member2 suh ajar..aku suh la dorang pakai pen try angkat pemadam...yg bole, sukelah..yg x boleh, berusaha gile...
aku tukang gelak aje..ahaha

ko tertinggal taiwan punye..akekekekek

xXrucciXx said...

ashie, chopstick kayu, plastik, ape jenis sume ade kt umah ni, cume nak xnak pakai aje...
mkn steambot gune chopstick..heaven wo0h!

chopctick tu beso ke? ambe punye xdela besar sgt, kalo yg plastik punye beso dan pjg aderlaa..pegi tnye minho knp org korea pakai besi punye...hahahah..

aaa, tak kose makan dlm tudung periuk..leceh! (walaupun penah buat) ahahahah

waiem said...

Oh tingat ambe ada beli copstik dari korea dulu buat sebenir hehehe

Ambe suka guna copstik kayu...tak licin...member cina masa skolah dulu ajar

Nakamura Kazuki said...

ambe tak reti nak pakai copstik rucci..hahaha..tapi ambe penah cuba masa member scool ambe dulu bawa gi sekolah....ada ke patut diorang suruh ambe amik duit 20sen dengan copstik..kalau tak ambe kena cium dinding...kalau cium awekkk takpe gak..hahaha...teringatla plak member ambe tu choo chin seng dan tan heng gee..dua2 ni otak masuk air je..tapi sekrang dua orang ni keja designer dekat KL....

xXrucciXx said...

waiem: mahal tak chopstick kat sane?

senpai: kensalam kt member otak masuk air tuh..akekek, senpai..kalau senpai pikir betul2 boleh sebenarnyer angkat duit syiling tu, tolak sikit kat ujung meja smpai duit tu terkeluar dr meja, pastu sept la duit yg terkeluar sikit tuh...(itupun kalu die tak tetapkan ape2 rules lah) ahahah

waiem said...

Ambe terbeli yg mahal kat epot. Yang murah ada jual kat pasar malam dalam 3000 Won

Kalau pegi sana beli copstik je buat suvenir hehe

xXrucciXx said...

TERRRbeli eh...kat epot biase laa musti mahal punye, ntah brp % die cas agaknye...

kalo copstik ambe beli byk2 silap2 tak bg org pon wat souvenir..hahah pakai sendiri jugak jwbnye kang...

Related Posts with Thumbnails