Kembali ke zaman 'sekolah'!!~

Kepada adik-adik, rakan-rakan, cikgu-cikgu, kerani-kerani sekolah, tukang kebun sekolah, makcik/pakcik/abang/kakak kantin.... Selamat kembali ke sekolah!!!!!

Ahahahaha...
Hari ni hari persekolahan pun bermula, begitu juga dengan pusat pengajian tinggi awam semester juga bermula hari ini...
Teringat aku zaman budak-budak dulu, masa mula masuk darjah satu dulu, kalau budak lain ditemani mak bapak ke sekolah, tapi aku tidak. Kakak aku yang temankan aku, lebih kurang seminggu rasanye. Aku pun tak berapa ingat. Masa tu akak aku umur 16 tahun. (tak sekolah ke beliau??) Hahahah.. ntah, tak la tu kot. Lagipun masa tu dia nak masuk sekolah Vokasional kat Muar, kemasukan die lambat sikit rasenyer.

weii budak-budak, amacam? best tak sekolah?
apsal muke dak kecik JunPyo sentap semacam jek?

Aku pun dah tak ingat sangat zaman-zaman tuh. Tapi yang aku tau lepas habis akak aku teman aku gi sekolah, makcik aku yang selalu hantar/ambik aku balik sekolah. Mak dengan ayah aku cikgu, sekolah pagi plak tuh, mane la sempat nak hantar/ambik aku, sekolah dorang jauh di kampung aku Parit Sulong, tapi sekolah aku betul2 kat bandar Batu Pahat.

wuuuuuu.. takmo gi sekolah!!!!!!

Tapikan, seriously la aku bagitau ni, aku memang malas nak pergi sekolah. Ahahaahha.... kadang-kadang bile malam nak tido tuh siap nangis mengenangkan esoknye kene bangun pagi nak pergi sekolah weh, hohohoo..giler buruk betul perangai. Malas2 sekolah pun masa darjah 1 tu periksa akhir tahun dapat nombor 3. Masa darjah 1 aku kelas hijau. Tapi ditukar ke kelas biru masa darjah 2 sampai 5. Masa tuh kelas biru ni kelas budak pandai, diikuti kelas kuning, hijau dan merah. Secara jujurnya, bila aku dah masuk kelas biru aku rasa macam tak berapa nak masuk kepala sangat dengan budak pandai2 ni. Masa darjah 4 tuh aku dah masuk angin sikit, malas...fedap dowh dengan kawan-kawan dan cikgu. Bile darjah 5 pulak jangan kate masuk angin, ntah ape anasir jahat/setan masuk dalam kepala, periksa akhir tahun teruk giler tu yang kene masuk kelas kuning. Hahahahahah....


Aku sedar bila masuk kelas kuning masa darjah 6 tuh, aku cam happy jugak.. sebab kelas member-member sume layan kepala, cikgu kelas pun sporting habis. Puan Halina..wohohoho walaupun die agak garang tapi dia best. Kawan2 sekolah yang still rapat pun majoriti dari kelas kuning. Bila aku masuk kelas kuning plak, exam akhir tahun aku dapat nombor 3... hahahaha bangga dowh! Tapi UPSR dapat 3A jek... cehh, target dapat 4A.

ni muke bajet sopan jer ni dengan uniform sekolah, boleh percaya ke sampai sekolah ni? ke nak cover line je dengan wat muke camtu?

Bile masuk sekolah menengah...hurmmm.. lagilah aku masuk angin. Sikap malas nak pergi sekolah tuh makin menjadi-jadi. Kadang-kadang badan je dalam sekolah, pale hotak ntah ke mana. (ye aku bukan pelajar contoh!..boo!!) Pergi kelas, masuk aktiviti itu ini, kerja sekolah buat...tapi semua benda aku buat dengan niat terpaksa. Hurmmm, manela nak berkat ilmu. Hahahah..serious weh aku memang buruk perangai zaman2 tuh. Tapi nasib baik la budak2 kat kelas aku ni memang stok layan kepala laa walaupun dalam kelas tu ade geng2 tertentu.

haaa.. tu tengok2 jam, tersengih-sengih tu, komplot jahat ape lagi la yang korang nak buat ni... insafla weii, muke jambu2 pun ade hati nak jadi budak jahat...hhmmppfftt!~

Masa zaman tuh, kalau aku betul2 malas gi sekolah memang aku ponteng merayap ke mane-mane ntah, lebih-lebih lagi masa form 1&2, pulak tu sekolah petang. Dalam beg dah bawak baju siap2. Hahahahaah.. aku buat bukan sekali weh, banyak kali tu. Aku memang tak suke sekolah petang ni, cepat penat dan mengantuk. Jangan kate ponteng sekolah, ponteng kelas, kantoi bawak handphone, bawak majalah, macam2 lagilaa. Tapi bile ade aktiviti yang bukan berkaitan dengan pelajaran kat sekolah macam hari keusahawanan tuh, aku la paling rajin tolong. Bile naik form 3 aku dah ok sikit lah... sikit je, bwahahahaha!!

alang-alang ponteng tu, kite enjoy laa... lalalalalalla
(amboi, senangnye hati!!)

Cuma aku tak puas hati masa nak masuk tingkatan 4. Aku dimasukkan ke kelas sains tulin, padahal kalau nak ikutkan result PMR aku yang cuma 1A untuk BI dan banyak B & C untuk matapelajaran lain. Gila ke ape. Sains dahla C, bila masuk kelas sains dah tentu aku kene belajar BIO, Fizik, Kimia, Sains Pertanian yang memang aku tak minat. Orang lain mintak tukar kelas Sains Teknikal sebab ada subjek IT dapat, aku tak dapat plak. Giler frust aku... Tengok apa dah jadi dengan result SPM aku...cehhhh!!!!!

oh, dunia! Lihatlah dunia!! Setelah bersusah-payah, aku berjaya menamatkan pengajian ku di menara gading. woohoo!!!
(cam tak sesuai je statement di atas dengan muka sopan beradab tatasusila dia ni)

Walaubagaimanapun, aku tetap berjaya menjejakkan kaki ke IPTA ok!! Hohoho... sapa kate malas takleh berjaya, tengok jugak tahap kemalasan yang macam mane ye tak. Pokok pangkalnye diri sendiri.

Sejujurnya zaman kat IPTA is the best!!! Zaman pengajian tinggi dengan sekolah banyak beza tau adik-adikku. (cehh poyo jek cakap camtu) Bile masuk UiTM makin bertambah gile2 la perangai aku, dapat pulak course Tourism yang banyak trip sana-sini, fuhhh seronok siot!!!! Organize itu ini, penat memang penat, tapi pengalaman dan pengetahuan yang kite dapat berbaloi-baloi. Bila assignment banyak, time tu la bersengkang mata tak tido, pegi kelas muke macam mayat, kadang-kadang tak mandi weh... ahhahahahaha
Walaupun tempohnye cuma 3 tahun, (untuk muke2 extend 3 tahun setengah la macam aku..hahah) banyak benda yang dapat belajar, tentang persahabatan, kehidupan, sosial, macam2lah.

Alhamdulillah, anak-anak Puan Rosdiati Minhaj dan Encik Md.Sindi Sabilan semuanya produk UiTM~~~~

8 コメント:

ashie023 said...

produk UITM..ahahhah x tahan betul ..ahaa..
bagus2..unnie amat berbangga dengan kamu..walaupong kamu ske ponteng skolah(kalu aku jadik cikgu ko time tuh, aku panggg jugak budak yang letak baju lam beg tuh..ahahha)..

tp betullah, yang penting diri kita sendiri..kalu kite xnak, maka x jadiklah..kalu kite buat mende yang kite x ske pong x seronok jugak..

xXrucciXx said...

alaa..cikgu bukan tau pun, nak ponteng pandai2 aa, timing kene betul..kahkahkah......

HuRuL_AiNi said...

kalu aku jadik cikgu ko time tuh, aku panggg jugak budak yang letak baju lam beg tuh..ahahha)..<~~ambe bab-bab nak panggg kimchi join je...hehehe

aku kan...xde memori sangat la ngan skolah...slalu je dengar org cakap zaman skolah best itu ini...aku study & tdo je memanjang...hahahaha

xXrucciXx said...

amboiii, bersekongkol nampaknyer.. hepp!!!! tu cite lame ok.. huhuh

tula ko, tak mengisi ruang2 kosong zaman muda, ceh muda la sangat..alaa aku pun kaki tido gak zaman2 tuh...

pd aku zmn skolah aku xdela best sgt, aku lg suke zmn2 kat ipta..oh best!

waiem said...

Zaman sekolah mmg best

Tadika - best jugak
Sekolah rendah paling best
Form 1-3 - skolah pompuan...kurang best sbb leh usha pakwe hahaha
Form 4&5 - tukar sekolah campur & stat chenta monyet haha

Banyak gak kenangan zaman skolah...

Shee said...

haiiiihss..kimchi..best nyaa zaman sekolahhh ko.. my zaman sekolahh x lah se-best sekolah ko.. tapi.. dh nasib(rezeki..shall i say..) masuk the most prestigious college kat my country tuuee.. (well..so theyyyy said.. bukan aku kata eyhh.. time ni lahh rasa2 mcm satu kampong glamerr u_u ambe masuk sekolah tu.. arghh~! pressure!) and sebab pressure betul dengan keadaan sekeliling.. i don't enjoy muuuchhh of my schoolings! dah tu ada pulak yang kelompok-kelompok.. yang cantik masuk grup ni, yang hensem masuk grup tu, yang cantik dan kaya lain pulak grup dia, yang cantik tapi tak kaya lain lahh pulak, yang suka gosip masuk grup sinun, macam2 arr.. tup tup.. buat ambe awkward sangaaat.. but srslyyy.. mcm2 kerenahh betul zaman kolej..

Waktu kat kolej tu lahh paling tak best ambe rasakan.. peer pressure teruukk gileee ambe terkena tempiasnya.. sampai rasa nak pergi sekolah pun x de mood kengkadang.. uihhhs..

Btw,

I LOVE THE FACT YOUR VERY LAST PARAGRAPH - THE FACT YOU ARE APPRECIATING YOUR PARENTS :) CONGRATULATIONS JUGAAAAAA!!!!

xXrucciXx said...

waiem - ambe dari sekolah rendah sampai la sekolah menengah, skolah pompuan...takde peluang nak menggatal dalam sekolah...ahahahahah

xXrucciXx said...

aku paham situasi ko shee....
tp kalau aku laa dalam situasi ko, kalau keadaan sekeliling macam tu baik aku wat hal aku jer...but bukanla jadi macam kera sumbang...

situasi cam kolej ko ni dah mcm cite omputih kat tv plak..hohoh..kat tempat aku ade lah jugak camtu, bohong kalau kate takde, tp oleh krn U aku tuh dalam kawasan kampung dan under kerajaan kitorang ape kesah ko cantik/kaye/hensem...we dont give a damn, sume org sama aje...

tapi kalao kolej swasta for sure lah byk group2 camtuh...

Related Posts with Thumbnails